A Vitamini ve Çeşitleri
A vitamini, tek bir vitamin olarak algılansa da aslında bu doğru
değildir. A vitamini, geniş bir grubun genel adıdır ve bu grupta yer alan tüm
öğelerin sağlığa ayrı ayrı faydaları bulunmaktadır.
Hayvansal gıdalarda bulunan “retinoidler” (retinol, retinal,
retinoik asit, retinil esterleri) ve bitkisel besinlerde bulunan “karotenoidler”
(alfa-karoten, beta-karoten, gama-karaten, kantaksantin, delta-karoten,
zeta-karoten, lutein, beta-cryptoxanthin, epsilon karoten, neoxanthin,
violaxanthin, zeaksantin) A vitamini çatısı altında yer almaktadır.
Retinoidler ve karotenoidler sadece kimyasal olarak değil,
vücuda faydaları bakımından da birbirinden ayrılır.
Bitkisel ve hayvansal kaynaklardan alınan A vitamini arasındaki
farkı bilmek ve beslenmeyi buna göre düzenlemek, bu vitaminin sağlığa
faydalarından tam anlamıyla yararlanmak adına önemlidir.
A Vitamini Çeşitleri
Retinoidler: Hayvansal
gıdalardan alınan A vitamini “retinoid” olarak adlandırılır. Retinoidler, A
vitamininin faydaları arasında sayılan güçlü bağışıklık sistemi ve inflamatuvar
hastalıklardan korunmak için önemlidir.
Retinoid formlar gebelik, doğum, sağlıklı büyüme, gece görüşünün
gelişmesini, kırmızı kan hücresi üretimini ve bulaşıcı hastalıklara karşı koruma
sağlar. Bu hastalıklarla veya durumlarla karşı karşıya olmasak da hepimizin A
vitamininin “retinoid formuna” ihtiyacımız vardır.
Karotenoidler: Bitkisel kaynaklardan alınan A
vitamini “karotenoid” olarak adlandırılır ve retinoidler gibi sağlığa benzersiz
faydaları bulunmaktadır.
A vitamininin “karotenoid formu” daha çok antioksidan ve iltihap
önleyici özelliğe sahiptir.
Belirli karotenoidlerin sağlığa farklı faydaları vardır.
Örneğin, retinamızda sadece “ksantofil lutein” ve “zeaksantin” karotenoidleri
bulunmaktadır.
A vitamininin özellikle göz sağlığına faydaları ile ilgilenenler
(örneğin, yaşa bağlı makula dejenerasyonu önlenmesi gibi) özellikle bu iki
karotenoid bakımından zengin sebzeleri (ıspanak, lahana, pazı gibi)
tüketmelidir.
Karotenoidin Retinoide Dönüşmesi: İlk bakışta A
vitamininin karotenoid ve retinoid formlarını alabilmek için hem bitkisel hem de
hayvansal besinler tüketmemiz gerektiği düşünülebilir. Bu, bazı durumlarda
gerekli olmayabilir.
Çoğunlukla bitkisel kaynaklarda alınan karotenoidler vücut
tarafından retinoide dönüştürülebilmektedir. Özellikle bitkisel besinlerden
alınan alfa-karoten, beta-karoten ve beta-cryptoxanthin karotenoidleri vücut
tarafından işlenerek hayvansal gıdalardan alınan A vitamini gibi
kullanılabilmektedir.
Ancak bu dönüşüm genetik nedenler, düzenli alkol kullanımı,
toksik kimyasallara maruz kalma, sindirim sorunları, yüksek dozda A ve D
vitamini takviyesi kullanımı ve bazı ilaçlar ile olumsuz yönde etkilenebilir.
Dönüşümün gerçekleşmediği durumlarda hem bitkisel hem de hayvansal gıdalardan A
vitamini almak önemlidir.
A Vitamini Eksikliği Görülen Risk
Grupları
Eğer hayvansal gıdalar tüketmiyorsanız, A vitamini
bakımından zengin et ürünlerinden alacağınız A vitaminini karşılamak için gün
içinde en az 5 porsiyon koyu yeşil yapraklı sebze veya turuncu/sarı renkte sebze
ve meyve tüketmelisiniz.
Vücudun yağı işlemesine engel olan bir rahatsızlığı bulunanlar,
uzun dönemde A vitamini eksikliği yaşayabilir. Çölyak hastalığı, Chrons
hastalığı ve pankreasın düzgün çalışmaması bu hastalıklar, gıdalardan alınan
yağın emilmesini önleyen hastalıklar arasında gösterilmektedir.
A vitamini eksikliğinde;Gece
körlüğü
Gece görüşünün azalması
Göz kuruluğu
Göz iltihapları
Kornea
iltihabı
Cilt kuruluğu
Solunum yolu enfeksiyonları
İdrar yolu
enfeksiyonları
Çocuklarda büyümenin yavaşlaması gibi belirtiler
görülebilir.
Önerilen A Vitamini TüketimiYaşa göre,
günlük olarak tüketilmesi gereken A vitamini miktarları FNB‘dan (Food and
Nutrition Board) alınmıştır.
0-6 Ay: 400 mcg
7-12 Ay: 500 mcg
1-3 Yaş:
300 mcg
4-8 Yaş: 400 mcg
9-13 Yaş: 600 mcg
14-18 Yaş: 900 mcg (Erkek),
700 mcg (Kadın
19-50 Yaş: 900 mcg (Erkek), 700 mcg (Kadın)
51 Üstü: 900
mcg (Erkek), 700 mcg (Kadın)
Gebelik: 770 mcg
Emzirme: 1300 mcg
A Vitamini İçeren Bitkisel GıdalarAşağıdaki
listede yer alan meyve ve sebzeler A vitamininin “karotenoid formu” bakımından
zengindir ancak bu liste A vitamini bakımından zengin bitkisel gıdaların tam
listesi değildir. Yüksek miktarda A vitamini içeren sebze ve meyvelerin tam
listesini bir beslenme uzmanından alabilirsiniz.
Tatlı
patates
Havuç
Ispanak
Kale
Kara lahana
Şalgam yeşillikleri
Bal
kabağı
Marul
Kavun
Dolmalık biber
Domates
Kırmızı
biber
Pırasa
Greyfurt
Yeşil bezelye
Kuşkonmaz
Yeşil
fasulye
Brüksel lahanası
Kayısı
Maydanoz
Nane
Brokoli
A Vitamini İçeren Hayvansal Gıdalar
A
vitamini bakımından zengin bazı hayvansal gıdaların tüketilmesi herkes için
uygun olmayabilir. Örneğin ciğer en çok A vitamini içeren besinlerden biri
olmasına karşın kolesterol oranı da oldukça yüksektir ve kolesterolü kontrol
altında tutmaya çalışan kişilere önerilmez.
A vitamini bakımından zengin ve sizin sağlık koşullarınıza uygun
beslenme programı için bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
Keçi sütü
İnek
sütü
Karides
Yumurta
Somon balığı
Pisi
balığı
Peynir
Yoğurt
Morina balığı
Ton balığı
Tavuk eti
Sığır
eti
Hindi eti
Koyun eti
Ciğer
Fazla A Vitamininin Yan EtkileriA vitamini
zehirlenmesi için uzun sürelerde çok yüksek miktarda A vitamini alınması gerekir
ve gıdalar yoluyla alınan A vitamini için bu neredeyse imkansız bir durumdur.
Ancak A vitamini veya genel vitamin takviyeleri kullananlar, düzenli olarak
fazla miktarda vitamin takviyesi tüketirlerse bu durumla karşı karşıya
kalabilir.
Günde, 3 yaş ve daha küçük çocuklarda 600 mcg, 4-8 yaş arası
çocuklarda 900 mcg, 9-14 yaş arası çocuklarda 1700 mcg, 14-18 yaş arası
çocuklarda 2800 mcg, 19 yaş ve üzeri yetişkinlerde ise 3000 mcg üzerinde alınan
A vitamini zehirlenmeye yol açabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder