Yağda çözünen E vitamini damar sertleşmesine karşı ve ayrıca
kalp krizinden korunmak, göz sağlığını korumak, hafızayı güçlendirmek,
bacaklarda meydana gelen damar tıkanıklığına bağlı ağrıları dindirmek, yüksek
tansiyon ve şeker hastalarında bazı komplikasyonları önlemek için
kullanılmaktadır.
Bu rahatsızlıklar dışında, sağlıklı kişiler için de hayati
vitaminlerden biri olan E vitamini, antioksidan etkisiyle vücut hücrelerini
serbest radikallerin tahrip edici etkisine karşı korur, bağışıklık sistemini
güçlendirerek vücudu virüs ve bakterilere karşı daha dayanıklı hale
getirir.
Ayrıca hücrelerle etkileşime geçerek, vücudun önemli
fonksiyonlarının gerçekleşmesine yardımcı olur.
Kuruyemişler, sebzeler, tahıllar, kümes hayvanları, bazı
baharatlar, meyveler E vitamini bakımından en zengin gıdalar arasında yer
almaktadır.
E Vitamini İçeren Gıdalar
Aşağıdaki listede
yer alan gıdalar yüksek miktarda E vitamini içeren gıdalar arasından seçilmiştir
ancak E vitamini içeren besinlerin tam listesi değildir.
Listedeki bazı besinlerin sürekli tüketimi her kişi için uygun
olmayabilir.
Örneği E vitamini içeren ayçekirdeği ve bademin fazla tüketimi
kilo almaya neden olabilir. E vitamini desteği sağlamak açısından en uygun
beslenme programı veya E vitamini takviyesi kullanımı hakkından en doğru bilgiyi
doktorunuzdan alabilirsiniz.
Ayçekirdeği: Ayçekirdeği, en fazla E vitamini
içeren besinler arasında ilk sıradadır. 100 gram ayçekirdeği, günlük E vitamini
ihtiyacının yaklaşık olarak 2 katını (%182’sini) karşılar.
Aynı miktarda ayçekirdeği; günlük demir
ihtiyacının 24’ünü, kalsiyum ihtiyacının %9’unu, C vitamini ihtiyacının %2’sini,
B6 vitamini ihtiyacının %40’ını, K vitamini ihtiyacının %4’ünü, magnezyum
ihtiyacının %32’sini, fosfor ihtiyacının %114’ünü karşılar. Ancak yüksek kalori değerine (100 gr ayçekirdeği 592 kalori içerir) sahip
olduğu için dikkatli tüketilmelidir.
Toz Acı Biber: Yemeklerinizde toz acı biber
kullanıyorsanız büyük olasılıkla günlük olarak almanız gereken E vitamini
fazlasıyla alıyorsunuz demektir. Çünkü 1 çay kaşığı acı biber günlük E vitamini
ihtiyacının %4’ünü kaşılar.
A vitamini, K vitamini, B6 vitamini açısından da zengin olan
kırmızı toz biber aynı zamanda, demir, magnezyum, potasyum, bakır, manganez
mineralleri de içerir.
Tuz tüketimini kontrol altında tutmaya çalışanlar toz acı biberi
dikkatli tüketmelidir çünkü toz biberin sodyum oranı yüksektir.
Badem: 100 gram badem günlük E vitamini
ihtiyacının yaklaşık 1.5 katını karşılar. Çok az miktarda kolesterol ve sodyum
içeren bademin diğer besin değerleri ise şu şekilde: 100 gram badem günlük demir
ihtiyacının %21’ini, kalsiyum ihtiyacının %26’sını, folat ihtiyacının %12’sini,
magnezyum ihtiyacının &67’sini, fosfor ihtiyacının ise %48’ini
karşılar.
Aynı zamanda potasyum, bakır, çinko, manganez ve selenyum
mineralleri bakımından oldukça zengindir. Aynı miktarda badem 575 kalori
içermektedir.
Çamfıstığı: Fıstık çamının kozalak biçimindeki
meyvesinden çıkarılan sert kabuklu, yağlı ve nişastalı tohum olan çamfıstığının
100 gramı, günlük E vitamini ihtiyacının yarısını karşılar.
Yüksek kalori değeri nedeniyle (100 gram 673 kalori) diyet
listeleri için pek uygun olmayan çamfıstığı; K, B6, folat, C, A vitaminleri ile
kalsiyum, demir, bakır, çinko, manganez, potasyum, fosfor mineralleri bakımından
zengindir.
Yerfıstığı: 100 gram yer fıstığı günlük E
vitamini ihtiyacının %35’ini karşılar. Aynı miktarda yerfıstığının kalori değeri
ise 599’dur.
Niasin, folat ve B6 vitamini bakımından zengin olan yerfıstığı,
yüksek değerlerde kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko,
bakır, manganez ve selenyum içermektedir.
E Vitamini Bakımından Zengin Diğer
Besinler
Kurutulmuş fesleğen
Kuru kayısı
Yeşil
zeytin
Ispanak
Kulkas kökü
Buğday tohumu yağı
Fındık
Keten tohumu
yağı
Mısır yağı
Kanola yağı
Brokoli
Soya fasulyesi
yağı
Fıstık
Kivi
Mango
Domates
Kuşkonmaz
ÖnlemlerE vitamini genel olarak güvenli
olarak kabul edilen vitaminler arasında yer almakla birlikte, kapsül ve vitamin
takviyesi olarak günlük gereken miktarın 5-10 katı E vitamini almak hafif ve
ciddi yan etkilere yol açabilir.
Aşırı E vitamini tüketimi, kanın normal sürede pıhtılaşmamasına
neden olabilir. Bazı araştırmalar günde 300-800 IU ve üzeri miktarlarda E
vitamini almanın beyin kanaması riskini %22 oranında arttırdığını ortaya
koymaktadır.
Vitamin takviyesine ek olarak E vitamini kapsülü kullanmanın,
bazı erkeklerde prostat kanserine neden olduğu yönünde raporlar
bulunmaktadır.
Fazla E vitaminin hafif yan etkileri ise şu şekildedir: ishal,
mide krampları, uykusuzluk, halsizlik, baş ağrısı, bulanık görme, kanama, mide
bulantısı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder