B12 vitamini, kırmızı kan hücresi üretimini destekleyerek
anemiye karşı koruma sağlar, sinir hücrelerinin gelişiminde önemli bir rolü
vardır ve hücrelerin protein, karbonhidrat ve yağları metabolize etmesine
yardımcı olur.
Ayn zamanda, beyin ve sinir sisteminin normal fonksiyonlarını
yerine getirmesinde ve yaşlılarda Alzheimer hastalığının ilerleyişini
yavaşlatmada önemli bir role sahiptir.
B12 vitamini eksikliğinde en çok görülen belirtiler, sinirlilik
hali, kırmızı ve ağrıyan dil, çarpıntı, depresyon ve hafıza
problemleridir.
Eğer bu vitaminin eksikliğini yaşıyorsanız ya da belirli bir
sağlık koşulu nedeniyle B12 vitaminine ihtiyaç duyuyorsanız bazı gıdalardan
yardım alabilirsiniz.
B12 Vitamini İçeren Besinler
Aşağıda B12
vitamini bakımından zengin bazı gıdaların listesini bulabilirsiniz ancak bu
liste tam liste değildir. Listede yer alan bazı besinlerin yüksek kolesterol
değeri, çok kalori içermesi ve bazı diğer nedenlerden dolayı fazla tüketilmesi
önerilmemektedir.
B12 vitamini eksikliği durumda sizin sağlık koşullarınıza en
uygun beslenme programını ancak bir uzmandan alabilirsiniz.
Kabuklu Deniz Canlıları: İstiridye ve midye
gibi kabuklu deniz canlıları çok iyi birer B12 kaynağıdır. Bu canlılar B12
vitamini dışında demir, çinko ve bakır mineralleri bakımından da oldukça
zengindir.
100 gram midye (deniztarağı ya da tarak olarak da bilinir)
günlük B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık 16 katını içermektedir. Kabuklu deniz
ürünleri, yüksek kolesterol içerdiğinden dikkatli tüketilmelidir.
Ciğer: Kuzu ciğeri en çok B12 içeren gıdalar
arasında ilk sıralarda gelmektedir. 100 gram pişmiş kuzu ciğeri, günlük olarak
önerilen B12’nin yaklaşık 13 katı B12 vitamini içermektedir.
Kuzu ciğeri aynı zamanda demir, fosfor, bakır, çinko, B6
vitamini ve A vitamini bakımından da zengindir. Midye ve istiridye gibi yüksek
kolesterol içeren kuzu ciğeri kalp ve damar sağlığını korumak adına az
miktarlarda tüketilmelidir.
Balıklar: Genenllikle omega 3 için önerilen
balıklar aynı zamanda yüksek miktarda B12 içermektedir. 100 gram uskumru günlük
B12 ihtiyacının 3 katını, somon 3 katını, ton yaklaşık 2 katını, lüfer ise
%100’ünü karşılar.
Yengeç ve Istakoz: 100 gram yengeç günlük B12
vitamini ihtiyacının yaklaşık 2 katını, 100 gram ıstakoz ise yaklaşık yarısını
karşılar.
Sığır Eti: Protein, çinko, demir bakımından
zengin olan sığır eti aynı zamanda yüksek miktarda B12 içerir. Sığır etinde
bulunan B12 miktarı, etin hayvanın hangi bölgesinden elde edildiğine bağlı
olarak farklılıklar gösterebilir.
Ancak yaklaşık bir değer vermek gerekirse, 100 gram sığır eti
günlük B12 vitamini ihtiyacının %60-%100 arasında bir oranı karşılar.
Kuzu Eti: Kuzu eti genel olarak B12 bakımından
zengindir ancak en fazla B12 vitamini omuz bölgesinde bulunur. 100 gram kuzu
pirzola ise günlük B12 ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılar.
Peynir: Kalsiyum, protein, Riboflavin (B2
vitamini) içeren peynir çeşitleri, yüksek kolesterol oranları bir yana, B12
vitamini bakımından da zengindir. 100 gram beyaz peynir günlük B12 ihtiyacının
%28’ini karşılar.
Yumurta: 100 gram yumurta günlük B12 vitamini
ihtiyacının %33’ünü karşılar. Tabii, 100 gram yumurta yemek kolesterolü de
önemli miktarda yükseltir.
1 adet yumurtanın sarısı ise günlük gereksinim %6’sını
karşılamaya yeter. Bu rakamlar tavuk yumurtası için geçerli. Kaz ve ördek
yumurtaları daha yüksek miktarlarda B12 vitamini içerir.
B12 İçeren Diğer Besinler
Parantez içinde
belirtilen değerler, gıdanın 100 gramının günlük B12 vitamini ihtiyacının yüzde
kaçını karşıladığını belirtmektedir.
Yağsız yoğurt (%10)
Tam yağlı yoğurt (%6)
Yağsız süt
(%9)
Tam yağlı süt (%7)
Tavuk eti (%5)
Tofu (%39)
Önerilen Günlük
B12 Tüketimi
0-6 ay: 400 nanogram
6-12 ay: 500 nanogram
1-3 yaş: 900
nanogram
4-8 yaş: 1.2 mikrogram
9-13 yaş erkekler: 1.8 mikrogram
14 yaş
ve üzeri erkekler: 2.4 mikrogram
9-13 yaş kızlar: 1.8 mikrogram
14 yaş ve
üzeri kızlar: 2.4 mikrogram
Hamile kadınlar: 2.6 mikrogram
Emziren
kadınlar: 2.8 mikrogram
B12 Vitamini Neden Önemlidir?Başlangıç
olarak sürekli yorgunluk hali, konsantrasyon eksikliği, bellek zayıflığı,
sinirlilik ve depresyonu sayabiliriz.
Tüm bu sorunlar B12 vitamini bakımından yetersiz beslenme
neticesinde görülebilir. Uzun süren B12 eksikliği ise kalp ve damar hastalıkları
başta olmak üzere bazı diğer ciddi hastalıklara zemin hazırlayabilir.
Kalp Hastalıklarına Karşı Korur: Yeterli
miktarda B12, B6 ve B9 vitamini almak kandaki protein seviyesini (homosistein)
düşürerek kalp ve damar hastalıklarına yakalanma, kalp krizi ve felç riskini
azaltır.
Yaşlanmanın Etkilerini Yavaşlatır: B12 vitamini
ce folat (B9) DNA metabolizmasının korunması için önemlidir. Bu, bazı kanser
türlerine koruma sağlar ve yaşlanmanın etkilerini yavaşlatır.
Bunamaya Karşı Korur: B12 eksikliği
homosistein’in yükselmesine neden olur. Bu durum, organların nörotransmitterin
(sinir taşıyıcısı) kullanımı üzerinde olumsuz etki yaratır.
Bu alanda yapılan çalışmalar henüz yeterli düzeyde olmamasına
karşın, uzun dönem süren B12 eksikliğinin Alzheimer ve bunama riskini
arttırdığı, bilişsel kavrama yeteneğini zayıflattığı bilinmektedir.
Enerji ve Dayanıklılık Sağlar: B12 eksikliği
halsizliğe, sürekli yorgunluğa yol açar. Günlük fiziksel ve zihinsel görevlerin
yerine getirilmesi için yeterli miktarda B12 vitamini almak
önemlidir.
Kimler B12 Eksikliği Riski Altındadır?
Gastrit
Atrofik: 50 yaş üstü yetişkinlerin yaklaşık %30’unu (bazı kaynaklarda
bu rakam %50’ye kadar çıkmaktadır) etkileyen “gastrit atrofik” gıdalar yoluyla
alınan B12 vitamininin vücut tarafından emilmesini engellemektedir. Bu yaşlarda
doktorunuza danışarak B12 vitamini takviyesi kullanabilirsiniz.
Pernisiyöz Anemisi Olan Kişiler: Yetişkinlerin
yaklaşık %2’sinde görülen “pernisiyöz anemisi” sadece etkin B12 vitamini
destekleri ile tedavi edilebilir.
Vejetaryenler: En iyi B12 kaynakları hayvansal
gıdalar olduğu için et ve et ürünü tüketmeyenlerde B12 vitamini eksikliği daha
sık görülmektedir.
Bazı İlaçlar: Gastrit ve peptik ülser
tedavisinde kullanılan ilaçlar, bazı diyabet ilaçları, bazı antibiyotikler
gıdalar yoluyla alınan B12’nin vücut tarafından emilimini olumsuz yönde
etkileyebilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder